hétfő, február 02, 2009

Tiramisu


Fogalmam sincs, hogy ez-e az eredeti recept, feltételezem, hogy nem, de nem baj. Mi szeretjük, mert finom, és nagyon egyszerű elkészíteni. Ezt a receptet, mint sok mást is, Stahl könyvből loptam. Ráadásul most először a krém olyan sűrű lett, hogy egyáltalán nem folyik szét a régebbiekkel ellentétben. Amit ajánlatos, ne spóroljunk a mascarponén, ne vegyünk vacak krémsajtot, mert azzal nem lesz olyan finom.

Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 3 friss tojás
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (nyamm)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 dl frissen főzött kávé
- 3 ek. Amaretto (mandula likőr)
- kb. 40 db babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat robotgéppel összekeverjük a mascarponéval, a sűrített tejjel, és az egyik csomag vaníliás cukorral.

2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Egy részét gyors mozdulatokkal a mascarponés krémhez keverjük. Utána a többi habot óvatos mozdulatokkal belekeverjük, de vigyázzunk, hogy most már ne törjük össze a habot.

3. A kávét egy tálba öntjük, beleszórjuk a másik csomag vaníliás cukrot, és az Amarettot. A babapiskótákat beleforgatjuk, de vigyázzunk, ne ázzon szét teljesen. Egy mély tálba rakjuk őket, és az első sor piskóta után kanalazunk rá a krémből, de csak annyit, hogy éppen csak bevonja. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legvégén krém kerül a tetejére.

4. Cukrozatlan kakaóport szitálunk a tetejére, és néhány órára a hűtőbe tesszük.


Nincsenek megjegyzések: