hétfő, december 15, 2008

Fokhagymakrémleves - a következményekért nem vállalok felelősséget...

Gondoltam, vasárnapra készítek valami finomat. Mivel az Uram nagyon szereti a fokhagymakrémlevest, ezért arra gondoltam, meglepem vele. Ez a recept eredetileg egy Stahl-féle könyvben van benne, onnan csentem el, csak egyszerűsítettem rajta. Nagyon finom, és ugye tudjuk, hogy a fokhagyma mennyire egészséges, de sajnos a bélgázok elmaradhatatlan következményei a levesnek.:)

Hozzávalók:
- 6 egész fej fokhagyma
- frissen örült bors
- só
- olíva olaj
- 4 dl tejszín
- liszt


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A fokhagymáknak levágjuk a tetejét, de csak annyira, hogy a fokhagymagerezdeknek éppen hogy látszódjon a belseje. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal mindegyiket. Rátesszük egy sütőpapírral letakart sütőlapra, és a sütőben kb 30 percet sütjük.
Amikor kicsit kezd folyni a leve, és szép barnák lesznek a gerezdek, kivesszük, és hűlni hagyjuk.


Előtte...

...utána

3. Amikor kihűlt, kikanalazzuk a megsült fokhagymagerezdeket egy fazékba, felöntjük vízzel, kicsit megsózzuk, alaposan összeturmixoljuk, és első forrásig főzzük.

4. Közben a tejszínt csomómentesre keverjük kb. 1,5 evőkanál liszttel, öntünk hozzá 3 merőkanálnyi forró levest, hogy a tejszín kicsit átvegye a leves hőmérsékletét, és nem kapja össze.

5. Ha felforrt a leves, folyamatos kevergetés mellett (legjobb kézi habverővel) beleöntjük a tejszínt. Még kb 10-15 percet főzzük, ha kell sózzuk, borsozzuk.

7. Tálalás pirított zsemlekockával.


Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt ki fogom próbálni:)

Sima hagymakrémlevest szoktam főzni, az is isteni: http://vimizokonyha.blogspot.com/2008/02/hagymakrmleves_03.html
http://vimizokonyha.blogspot.com/2008/02/hagymakrmleves_06.html

pusz