hétfő, december 15, 2008

Karácsonyi mézes sütemény

Ezt a mézes sütit már legalább 10 éve minden évben karácsonykor megsütöm. Nagyon egyszerű a tésztát bekeverni, egyetlen "hibája", hogy több napig is pihenne kell, nyers, és már kisütött állapotban is. De megéri várni rá!

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 12 dkg Rama margarin
- 1 tojás
- 3 dl méz
- 1 teáskanál háztartási szódabikarbóna
- 3/4 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- sütőpapír
- kinyújtáshoz liszt

Elkészítés:
1. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a cukrot, a darabokra vágott margarint, a tojást, a mézet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, és jó alaposan összegyúrjuk. Akkor jó, ha már nem nagyon ragad, de közben nem is száraz. Ha bármelyik fenn állna, vagy lisztet, vagy mézet teszünk még hozzá. Lefedjük, és 3 napra hűvös helyre tesszük pihentetni.

2. 3 nap után kilisztezett deszkára tesszük és fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

3. A kinyújtott tésztából formákat szúrunk ki, sütőpapírral lefedett sütőlemezre tesszük őket. Hagyjunk elég távolságot a formák között, mert bár pihent a tészta, még így is dagadni fog sütés közben! Sütőbe tesszük és 8-10 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön. Leszedjük a lemezről, süteményes tányérokra tesszük, a lemezre jöhet a következő adag, azt is kisütjük, és így tovább, amíg csak van tésztánk.

4. A kisült süteményeket hűvös helyen pihentetjük, de ne zárjuk dobozba őket. Kb 3 napot pihentessük így, utána fogyasztható.




Megjegyzés: Sütés után közvetlenül megkeményedik a süti, de ha hagyjuk néhány napig pihenni, akkor a méz hatására szépen be fog puhulni, és nagyon finom lesz.

3 megjegyzés:

Nyuszimajom írta...

Szia!

Két kérdésem lenne a sütivel kapcsolatban:

1. Mi van, ha nem áll 3 napig csak 1-2-t? Ma sajna nem tudtam megcsinálni méz hiányában, így csak holnap tudom elkezdeni. :(

2. Felhasználhatom-e a receptedet a www.szodliget.hu weboldalon a gasztronómia rovatban? Mi szerkesztjük az oldalt és gondoltam, hogy karácsony kapcsán teszek fel valami jó kis süti receptet. Esetleg forrásként megjelölhetem a blogodat. Vélemény?

Előre is köszönöm a választ!

Andi

Mariann írta...

Szia!

1. Ha kevesebb időt áll, akkor csak annyi történik, hogy sütés közben jobban szét fog terülni. Nem lesznek olyan szépek a formák, mint amiket kiszurkáltál. Egyébként semmi más baja nem lesz!

2. Nyugodtan használd fel a receptet bárhol. És nyugodtan megjelölheted a blogot forrásként. Még én leszek hálás, hogy ha többet olvassák! :)

Köszönöm szépen!

M.

Pettycicuk írta...

Jövő karácsonykor én is megsütöm talán... :)