Ezt a mézes sütit már legalább 10 éve minden évben karácsonykor megsütöm. Nagyon egyszerű a tésztát bekeverni, egyetlen "hibája", hogy több napig is pihenne kell, nyers, és már kisütött állapotban is. De megéri várni rá!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 12 dkg Rama margarin
- 1 tojás
- 3 dl méz
- 1 teáskanál háztartási szódabikarbóna
- 3/4 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- sütőpapír
- kinyújtáshoz liszt
Elkészítés:
1. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a cukrot, a darabokra vágott margarint, a tojást, a mézet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, és jó alaposan összegyúrjuk. Akkor jó, ha már nem nagyon ragad, de közben nem is száraz. Ha bármelyik fenn állna, vagy lisztet, vagy mézet teszünk még hozzá. Lefedjük, és 3 napra hűvös helyre tesszük pihentetni.
2. 3 nap után kilisztezett deszkára tesszük és fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
3. A kinyújtott tésztából formákat szúrunk ki, sütőpapírral lefedett sütőlemezre tesszük őket. Hagyjunk elég távolságot a formák között, mert bár pihent a tészta, még így is dagadni fog sütés közben! Sütőbe tesszük és 8-10 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön. Leszedjük a lemezről, süteményes tányérokra tesszük, a lemezre jöhet a következő adag, azt is kisütjük, és így tovább, amíg csak van tésztánk.
4. A kisült süteményeket hűvös helyen pihentetjük, de ne zárjuk dobozba őket. Kb 3 napot pihentessük így, utána fogyasztható.
Megjegyzés: Sütés után közvetlenül megkeményedik a süti, de ha hagyjuk néhány napig pihenni, akkor a méz hatására szépen be fog puhulni, és nagyon finom lesz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Szia!
Két kérdésem lenne a sütivel kapcsolatban:
1. Mi van, ha nem áll 3 napig csak 1-2-t? Ma sajna nem tudtam megcsinálni méz hiányában, így csak holnap tudom elkezdeni. :(
2. Felhasználhatom-e a receptedet a www.szodliget.hu weboldalon a gasztronómia rovatban? Mi szerkesztjük az oldalt és gondoltam, hogy karácsony kapcsán teszek fel valami jó kis süti receptet. Esetleg forrásként megjelölhetem a blogodat. Vélemény?
Előre is köszönöm a választ!
Andi
Szia!
1. Ha kevesebb időt áll, akkor csak annyi történik, hogy sütés közben jobban szét fog terülni. Nem lesznek olyan szépek a formák, mint amiket kiszurkáltál. Egyébként semmi más baja nem lesz!
2. Nyugodtan használd fel a receptet bárhol. És nyugodtan megjelölheted a blogot forrásként. Még én leszek hálás, hogy ha többet olvassák! :)
Köszönöm szépen!
M.
Jövő karácsonykor én is megsütöm talán... :)
Megjegyzés küldése